Avelsnytt

2018-12-09: Härmed presenterar vi vår andra föreläsare: Katja Nilsson är utbildad husdjursagronom och agronomie doktor vid SLU, och arbetar som forskare och lärare vid Institutionen för husdjursgenetik. Framförallt forskar hon om komplexa egenskaper och tillämpade avelsfrågor. Katja har ett särskilt intresse för den genetiska bakgrunden till beteende och hälsa hos olika djurslag. Hennes hundforskning har handlat om beteendeegenskaper – till exempel utvecklandet av ett avelsprogram baserat på MH för collie – och om ärftligheten för komplexa sjukdomar som patellaluxation. Katja kommer att föreläsa om HD-index på Springerklubbens avelskonferens.

2018-12-03: Ni har väl bokat in Springerklubbens avelskonferens 26-27/1 2019 i almanackan? Nu finns info och anmälan – klicka på blå lapp!

Och håll utkik här på hemsidan för nu börjar vi lansera våra föreläsare! Först ut att presenteras är: Veterinär & Hudspecialist Cecilia Friberg. Hon utbildade sig till veterinär i Kalifornien, med specialistutbildning på universitetet i Gainesville, Florida. Cecilia är Diplomate of American College of Veterinary Dermatology (Dipl ACVD). Hon har haft klinik i Chicago, specialiserad på hud- och allergisjukdomar sedan 2001. Cecilia föreläser i USA och Europa samt har skrivit flera kapitel i olika veterinärböcker. Nyligen har hon flyttat tillbaka till Sverige. Och nu kommer hon till oss i Springerklubben och föreläser.

 

2018-10-16: Lista med glaukomfall är upplagd under >> Avel/Ögon/Glaukom.

2018-10-02: Glaukom och webbformulär 

Som vi tidigare berättat kommer vi i Springerklubbens avelskommitté att presentera en fördjupning kring några av de sjukdomar som kan anses som ett problem för rasen. Först ut är ögonsjukdomen Glaukom – grön starr. Läs mer under >> Avel/Glaukom

Nu finns även ett webbformulär av Glaukomfall tillgängligt för inrapportering till Springerklubben. Vår vädjan till er som har eller har haft en engelsk springer spaniel med glaukom, som varit hos en vanlig veterinär och fått diagnosen, är att ni svarar på webbformuläret.

2018-09-05: Uppdaterad information om PRA-forskningsprojektet

Nu har forskarna satt igång med arbetet att lokalisera PRA-genen hos ESS. Hela selekteringen av arvsmassan hos engelsk springer spaniel är gjord, men analyseringen kommer att ta tid. Läs mer under >> PRA-forskningsprojektet.

2018-09-01: Revidering av RAS

Tyvärr så har SKK inte godkänt förslaget på nytt RAS 2016-2020. Avelskommittén kommer under hösten att ta fram ett nytt förslag.

Avelskommittén kommer aktivt att arbeta med de sjukdomar på engelsk springer spaniel som kan räknas som ett problem för rasen. Detta i linje med SKK:s tankar bl a kring RAS. Vi kommer framöver att informera om och utarbeta strategier för att få fler verktyg i avelsarbetet kring aktuella sjukdomar. Urvalet baseras på statistik från SKK, Rasdata, Agria breedprofile, insamlad information från uppfödare m.m.