Avelsnytt

2019-08-02: Springerklubben inbjuder till >> Rasträff

2019-03-06: Nu finns ett gentest för vår ras tillgängligt angående sjukdomen Acral Mutilation Syndrome, AMS. Information om sjukdomen och gentestet finner du här >> Avel.

2019-02-07: Vi har fått en sammanställning av Hälsoenkäten upplagd under >> Avel

*** AVELSKONFERENS 26 – 27/1 2019 *** Samling lör 26/1 kl. 09:30 till sön 27/1 kl. 15:00 på Scandic Hotel, Hotellvägen 1 i Upplands Väsby. PM har skickats till alla anmälda. Vid frågor kontakta Karin på 0703-006005 karin.wigstrand@hotmail.com

2019-01-15: Vi har nu glädjen att presentera Eukanuba som en av våra sponsorer till Springerklubbens avelskonferens!

2019-01-10: Under avelskonferensen presenterar vi svaren på Hälsoenkäten i dess helhet. Fantastiskt gehör från hundägare av Engelsk Springer Spaniel, vilket gjort att vi fått en bra bild över hälsoläget för rasen. Vi är så glada och tacksamma över våra generösa sponsorer som gör det möjligt att alla på avelskonferensens deltagarlista får en liten present. Vi kommer även ha lotterier med härliga priser för er som kommer!

2019-01-03: Vår 4:e och sista föreläsare att presentera är: Berit Wallin Håkansson, hon är Europeisk Veterinär Ögonspecialist med särskilt intresse för ärftliga ögonsjukdomar. Hon har i många år varit verksam på Specialistdjursjukhuset Strömsholm. Numera har Berit veterinärmottagning på sin gård och uppdrag på andra djurkliniker. På gården bedrivs även evidensbaserat småbruk med fokus på naturvärden och etisk fåruppfödning. Berit har i många år varit sakkunnig och tagit fram informationsmaterial åt SKK. Hon är även författare och en mycket uppskattad föreläsare.

2018-12-21: Nu presenterar vi föreläsare nr 3: Jenny Linderoth. Hon har sina ”rötter” i brukshundklubben där hon är instruktör och lärare. Jenny har bl a starter i elitspår och SM i lydnad. Uppfödning är ett stort intresse som hon har, det startade redan 1980 med en kull Golden retriever. Där började även intresset för mentalitet att växa fram. MH användes som utvärdering och numera med en annan ras så är det BPH som gäller. Jenny är beskrivare för BPH och arbetar i Mentalpoolen och även i lärargruppen för BPH.

2018-12-09: Härmed presenterar vi vår andra föreläsare: Katja Nilsson är utbildad husdjursagronom och agronomie doktor vid SLU, och arbetar som forskare och lärare vid Institutionen för husdjursgenetik. Framförallt forskar hon om komplexa egenskaper och tillämpade avelsfrågor. Katja har ett särskilt intresse för den genetiska bakgrunden till beteende och hälsa hos olika djurslag. Hennes hundforskning har handlat om beteendeegenskaper – till exempel utvecklandet av ett avelsprogram baserat på MH för collie – och om ärftligheten för komplexa sjukdomar som patellaluxation. Katja kommer att föreläsa om HD-index på Springerklubbens avelskonferens.

2018-12-03: Ni har väl bokat in Springerklubbens avelskonferens 26-27/1 2019 i almanackan? Nu finns info och anmälan – klicka på blå lapp!

Och håll utkik här på hemsidan för nu börjar vi lansera våra föreläsare! Först ut att presenteras är: Veterinär & Hudspecialist Cecilia Friberg. Hon utbildade sig till veterinär i Kalifornien, med specialistutbildning på universitetet i Gainesville, Florida. Cecilia är Diplomate of American College of Veterinary Dermatology (Dipl ACVD). Hon har haft klinik i Chicago, specialiserad på hud- och allergisjukdomar sedan 2001. Cecilia föreläser i USA och Europa samt har skrivit flera kapitel i olika veterinärböcker. Nyligen har hon flyttat tillbaka till Sverige. Och nu kommer hon till oss i Springerklubben och föreläser.

2018-10-16: Lista med glaukomfall är upplagd under >> Avel/Ögon/Glaukom.

2018-10-02: Glaukom och webbformulär 

Som vi tidigare berättat kommer vi i Springerklubbens avelskommitté att presentera en fördjupning kring några av de sjukdomar som kan anses som ett problem för rasen. Först ut är ögonsjukdomen Glaukom – grön starr. Läs mer under >> Avel/Glaukom

Nu finns även ett webbformulär av Glaukomfall tillgängligt för inrapportering till Springerklubben. Vår vädjan till er som har eller har haft en engelsk springer spaniel med glaukom, som varit hos en vanlig veterinär och fått diagnosen, är att ni svarar på webbformuläret.

2018-09-05: Uppdaterad information om PRA-forskningsprojektet

Nu har forskarna satt igång med arbetet att lokalisera PRA-genen hos ESS. Hela selekteringen av arvsmassan hos engelsk springer spaniel är gjord, men analyseringen kommer att ta tid. Läs mer under >> PRA-forskningsprojektet.

2018-09-01: Revidering av RAS

Tyvärr så har SKK inte godkänt förslaget på nytt RAS 2016-2020. Avelskommittén kommer under hösten att ta fram ett nytt förslag.

Avelskommittén kommer aktivt att arbeta med de sjukdomar på engelsk springer spaniel som kan räknas som ett problem för rasen. Detta i linje med SKK:s tankar bl a kring RAS. Vi kommer framöver att informera om och utarbeta strategier för att få fler verktyg i avelsarbetet kring aktuella sjukdomar. Urvalet baseras på statistik från SKK, Rasdata, Agria breedprofile, insamlad information från uppfödare m.m.